Blog Post

Hoe werkt leren nu eigenlijk

karinloogman • mrt. 11, 2022

Bas zit te balen in de online huiswerkklas. Hij vertelt dat hij echt keihard geleerd heeft voor zijn geschiedenis toets, maar dat de toets een grote ramp was. “Ik wist bijna niets”, vertelt hij, “en wist eigenlijk niet waar die docent het over had.” Woest en verbolgen zit hij daar in zijn kamer en vooral omdat hij nu eindelijk een keer heel goed geleerd had en nog geen beloning ervaart. 


Hoe flauw ook, maar ik ben er helemaal niet verbaasd over en moet mijzelf dus ook enorm inhouden om niet de irritante huiswerkbegeleider te zijn. Het is voor mij ook elke keer weer afwegen met welke strategie Bas het meeste leert. Misschien zou de vraag uit de vorige blog ook wel iets voor Bas zijn. Waar denk je aan bij het woord leren?


Op dit moment lijkt het erop dat Bas moet leren dat hard leren niet altijd slim is. Dat hard werken wellicht wel onnodig veel energie kost. Zoals het schoonmaken van de badkamer met een tandenborstel. Dan werk je wel hard, maar niet echt efficiënt.


Maar wat is dan efficiënt leren?

Herhalen is belangrijk bij het leren van nieuwe dingen. Dat kan op verschillende manieren. In dit filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoe de hersenen werken en ik vertel dit ook altijd in mijn webinars die ik geef over leerstrategieën. 


Ook de mindset van je kind heeft veel invloed op hoe je tegen leren en tegen fouten maken aankijkt. Als je kind denkt dat slim zijn betekent dat je iets al kunt, dan is iedere fout een tegenvaller. Als je kind denkt dat slim zijn betekent dat je iets moet trainen om het te kunnen, dan wordt fouten maken een onderdeel van het leerproces. Bij een fixed mindset wordt intelligentie gezien als iets dat je hebt of niet hebt. Bij een growth mindset geloof je dat jij je intelligentie kunt vergroten als je energie in leren stopt en veel oefent. Als je dit nu leest, vraag ik mezelf af: In welke mindset herken jij jezelf en je kind?


Voel en zie vooruitgang

Wat ik vaak leerlingen adviseer als het gaat om herhalen, is dat ze een manier vinden om wel gemotiveerd te blijven om te blijven herhalen. Dus het inzetten van een growth mindset met de leerstrategie herhalen. 


Als je woordjes Engels of de begrippen van geschiedenis of aardrijkskunde leert voor de eerste keer, tel dan hoeveel woordjes of begrippen je de eerste keer al weet… Doe dat ook bij de tweede en de derde keer.

Schrijf het dan vervolgens heel bewust op. Op een kladje of ergens in de huiswerkplanner op een leeg vel.


1e keer: ik had … woorden/begrippen goed 

2e keer: ik had … woorden/begrippen goed

3e keer: ik had … woorden/begrippen goed


Om een goed gevoel te krijgen en ook om je gedachtes te veranderen over dat eeuwige herhalen, kan je de volgende reflecterende vraag stellen: 

a) Wat is mij opgevallen? 

b) Ging het de derde keer beter dan de eerste keer? 


Herhalen is de basis

Vaak valt het mij op bij mijn leerlingen, dat het best moeilijk is om in 1 keer alle woordjes goed te kennen. Dat kost energie. Maar de motivatie zit ‘m in het ervaren dat als je dit vaker doet het steeds makkelijker gaat. De paadjes in je hersenen worden dan steeds breder. Herhalen is dus belangrijk voor het aanleren van nieuwe dingen.


Door dit dan ook elke keer te herhalen, ontstaat er een gevoel en dat is het allerbelangrijkste. Dan heb je een leerstrategie onder controle en ook een stap gezet richting een growth mindset.


Als ouder kan ik me voorstellen dat je denkt: “In wat voor een wereld leeft die Karin? Hoe ideaal wil je het hebben? Zo zit mijn kind niet in elkaar en ik zou ook niet weten hoe ik dit voor elkaar ga krijgen? Droom jij lekker verder, maar dit is niets voor mij.”


Prima, ik ga daar niets van zeggen en tegelijkertijd lees je wel deze blog en wil je misschien ook dat je kind makkelijker gaat leren. Jij wilt toch ook die stappen zetten die jij kan nemen om zo dichter bij je doel te komen? Dit kan alleen al door deze blog te lezen en de video te bekijken.


De volgende blog gaat over "Mindblowing: nog een zeer sterke strategie om dingen te onthouden." Wil je er zeker van zijn dat je geen enkele blog mist, dan kan je hier je mailadres invullen en krijg je mijn nieuwste blog automatisch elke week in je mailbox.


Met geplande groet,
Karin Loogmaan


Jouw persoonlijke online huiswerkbegeleider


Share by: