Blog Post

Ik heb niets met godsdienst, dus waarom moet ik?

karinloogman • nov. 30, 2020

Vrijdagmiddag kijk ik samen met Jesse zijn weektaak door om te kijken of het gelukt is om alle opdrachten, het maak- en leerwerk, of te wel huiswerk, af te krijgen of om opdrachten op tijd in te leveren. 


Daar was een klein obstakeltje…


Jesse is sinds twee weken bij mij in de online huiswerk begeleiding. Jesse zit in de brugklas van een toffe school. Hij  werkt in domeinen met weektaken en kan daardoor op z’n eigen manier leren. Bij veel opdrachten wordt de stof projectmatig aangeboden en moet er veel samengewerkt worden. Zo ook bij godsdienst.


Het obstakeltje is godsdienst. We klikken de weektaak aan en nog voordat ik het kan bekijken zegt Jesse al: “Ik heb niets met godsdienst. Ik geloof in niks. Dus met levensbeschouwing heb ik ook niks.” 


“Oke?” was mijn antwoord. “Wat als levensbeschouwing niet alleen maar over godsdienst of over een God gaat? Als ik naar deze opdracht kijk, gaat het over hoe de mens omgaat met de aarde en welke invloed heeft het Corona virus hierop.


“Ja, dat klopt en toch vind ik het stom en heb ik geen zin om de opdracht te maken.” Jesse was op z’n zachts gezegd niet te motiveren… Ook mijn coaching kon hem niet motiveren.


Wat leer je bij godsdienst/levensbeschouwing? 


De inhoud van de lessen verschillen op iedere school alsmede ook het soort onderwijs wat er gegeven wordt. Vaak leren kinderen verschillende manieren om naar de wereld te kijken. Ze worden aan het denken gezet over hun manier van denken. Hoe kijken andere mensen en culturen er tegenaan?


Hoe kunnen kinderen hun eigen mening onder woorden brengen. Veel kinderen vinden van alles wel íets’ maar hoe zeg je nou iets precies. Of te wel welke argumenten heb je? Veel kinderen met een puberbrein komen niet verder dan; “Nou, dat vind ik nu eenmaal!”


Oefenen met argumenteren


Om te leren hoe je kind een mening onder woorden kan brengen kan je samen met je kind naar interviews op televisie of ook op Youtube kijken. Het maakt niet zoveel uit of dit met politici, met voetbaltrainers of met acteurs is. Waar je samen op kunt letten is, hoe ze uitleggen wat ze ergens van vinden. Wat voor een antwoord geven ze op lastige vragen. Heel vaak hebben dit soort mensen training gehad om een truc te leren. Herken je de truc? Ga het samen met je kind uitproberen.


Heb jij ook een kind wat moeilijk te motiveren is? Je kind heeft het heel erg druk met andere dingen en met opdrachten wel ingeleverd moeten worden.


En niet alleen voor levensbeschouwing maar ook voor andere vakken. Deze blog hoort bij een reeks, waar ik elke keer inzichten en huiswerktips geef over wiskunde, vreemde talen economie etc.


Nieuwsgierig? 


Lees mijn blogs op: https://www.whatdoiknow.nl/blog

Share by: