Blog Post

“Kerstlockdown?” In je hoofd ben je altijd vrij.

karinloogman • dec. 24, 2021

Oeps, daar zitten we dan weer binnen… Hoe verdrietig voor mijn leerlingen in de online huiswerkbegeleiding en natuurlijk voor iedereen. Veel leuke gezellige activiteiten zijn juist in deze week door school gepland. Om lekker af te bouwen richting de kerstvakantie die elk kind reuze verdiend. Maar ja, het is voor ons en onze kinderen anders besloten. Wat is hier goed aan, dat ik nu nog niet begrijp?


Onze kinderen werden vorige week al geconfronteerd met de teleurstelling dat we niet gaan skiën, omdat we niet welkom zijn in Zwitserland. Elk jaar gaan we daarnaartoe en verblijven we in het huis van mijn moeder, ontmoeten we familie en zijn we de hele dag buiten in actie.


Hier rijst vervolgens wel de vraag hoe we verder kunnen: “Wat is er verder nog mogelijk?”


We willen een meer dan leuke kerstvakantie vieren waarvan we energie krijgen om de rest van het schooljaar met plezier verder te kunnen gaan. Dan maar veel champagne kurken laten knallen, als we dan toch ook geen vuurwerk mogen afsteken. 


Vorige week is in huize Loogman al een invullijst opgehangen waar iedereen zijn of haar wensen op kan schrijven. Kortom: Hoe maken we een lockdown-kerstvakantie tot de meest leuke kerstvakantie ooit? 

De lijst is onderverdeeld in eet- en activiteitenwensen. En ja, er staan zeker al een aantal superleuke dingen op, die ik van te voren niet bedacht zou hebben.


Het brein werkt zo het meest efficiënt.

Hoe doe je dat in het kader van het rustbrein, actiebrein en het schakelen daartussen? 


Wat ik hier van mijn huisgenootjes vraag is om associatief te denken. Het brein krijgt de ruimte om vrij te zijn, er zijn geen limieten. Laat je fantasie de vrije loop.


Op zich hoef je associatief denken niet te leren, ons brein kan dat supergoed. Maar af en toe heeft het even een duwtje in de rug nodig.


Associërend denken kost het brein veel energie, maar het is tegelijk ook energiebesparend, want je maakt sprongen in je denken. 


Zo had ik een nieuwe thee besteld en daar een pot thee van gezet. Het rook naar een wellness centrum waar ik vroeger, toen de kinderen nog klein waren, heerlijke massages kreeg. Mijn gedachtes vlogen terug naar die tijd en voordat ik het wist, lag ik daar op de massagetafel. Totdat ik weer aan tafel zat met m’n heerlijke ayuvedische[MW|L1]  thee. In mijn brein worden, genietend van mijn thee, allerlei verbindingen gemaakt. Het brein werkt het meest efficiënt als alle onderdelen getraind worden om samen te werken. Dan kan je veel onnodige stappen overslaan en juist veel sneller tot een oplossing of idee komen.


Hoe kan je dit oefenen?

Zo kan je kind met woordjes leren voor een taal, een lijst met vijf nummers en woordjes van buiten leren:

1.     Les amis (vrienden)

2.     L’amour (liefde)

3.     La musique (muziek)

4.     Heureux (gelukkig)

5.     Les vacances  (vakantie) 


Dan lees je een lijst voor met vijf woorden die ze moeten onthouden. Ze mogen het niet opschrijven, maar wel verbinden met een van de vijf woorden hierboven. Dus ze associëren een woord dat jij voorleest met een woord uit de lijst die ze onthouden hebben. Dat gaat in het begin wat moeilijk, maar na wat oefenen lukt het de meeste kinderen wel. Als het lukt om mooie associaties te maken, kunnen ze zich de volgende dag de woorden die voorgelezen werden perfect herinneren.


Ezelbruggetjes maken, is ook een vorm van associëren, mits de kinderen ze zelf maken. 


Neem bijvoorbeeld het woord zwembad. In de woordenlijst staat vakantie. Je kind maakt de associatie: In de vakantie ga in naar het zwembad. Of een woord uit de lijst die jij voorleest is Ed Sheeran. Dan koppel ik dat aan ‘la musique’.


Deze oefening werkt ontspannend, traint het rustbrein én het geheugennetwerk.


Hoe gaan jullie ‘de kerstlockdown’ in? 

Op de activiteitenlijst van de Loogmannen staan ook ‘familiespelletjes’. Ik ga eens in de kast op zoek naar een spel waar ik het associëren met onze kids kan trainen, maar ook vooral met mijzelf.


Als jij een spelletje weet waarbij je dit soort associatie oefeningen kunt doen, dan hoor ik het graag en kan ik het delen met alle andere lezers.


Ik doe een schot voor de boeg met het spel DIXIT. Ken je dat?


Voor nu hele mooie feestdagen vol liefde en verbinding en onthoud: In je hoofd ben je altijd vrij!

Share by: